Empathy Map, een handige tool binnen Story Marketing

Als marketingprofessional of bedrijfseigenaar ben je constant bezig met het begrijpen en bereiken van je doelgroep. Kans is groot dat je de doelgroep verdeeld hebt in 'buyer personas'. Ik heb een beetje haat/liefde verhouding met buyer persona’s. Aan de ene kant helpt het je om de doelgroep in kaart te brengen, aan de andere kant werkt het wat beperkend. Het gaat in mijn optiek niet zo zeer om de persoon, maar om het probleem en de context waarin iemand zich begeeft. Demografie is dan minder belangrijk. Er is nog een krachtige tool die je kan helpen om nog dieper inzicht te krijgen in je ideale klant: de empathy map. Het helpt jou, als een soort scenarioschrijver, vorm te geven aan de held van jouw verhaal; de klant. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat een empathy map is, wat het verschil is met het maken van buyer personas, en hoe je het kan gebruiken in Story Marketing.

empathy map van Story Marketing Academy

Wat is een Empathy Map?

Een empathy map is een hulpmiddel dat helpt om de emotionele en psychologische belevingswereld van de ideale klant in kaart te brengen. Het doel is om een dieper begrip te ontwikkelen van wat je klanten denken, voelen, zeggen en doen. Daarbij sta je stil bij wat hen dwarszit en wat hen blij maakt (pijn en winst). Dit kun je invullen op basis van je huidige klanten, maar ook gebruiken om je ideale klant vorm te geven. Door research te doen en hier werkelijk bij stil te staan, kun je de marketinginspanningen beter afstemmen op de behoeften en verlangens van je (potentiële) klanten.

Hoe Gebruik je een Empathy Map?

Het invullen van een empathy map omvat het beantwoorden van enkele cruciale vragen en het organiseren van de informatie in een visuele weergave. De antwoorden geven je inzichten die je kunt gebruiken om verhaallijnen uit te werken. Het is als het ware jouw ijkpunt bij het invullen van je content en campagnes. Leef je zoveel mogelijk in in je ideale klant, alsof de antwoorden uit zijn of haar mond zouden komen.

Hier zijn de belangrijkste elementen van een empathy map:

  • Wat de klant denkt: Dit omvat de interne dialoog en gedachten van je klant. Wat zijn hun zorgen, doelen en overwegingen met betrekking tot jouw merk, product of dienst?

  • Wat de klant voelt: Hier kijk je naar de emoties en gevoelens die je klant ervaart. Is er angst, enthousiasme, frustratie, of vreugde in verband met jouw merk of aanbod?

  • Wat de klant ziet: Hier kijk je naar de context rond de klant. Wat gebeurt er in de omgeving? Wat ziet men op social media t.a.v. jouw merk of product? Wat doen/bieden concurrenten?

  • Wat de klant zegt: Welke uitspraken, zowel positief als negatief, doet je klant over je merk, product, of dienst? Dit kan worden verzameld uit recensies, sociale media, of directe feedback.

  • Wat de klant doet: Wat zijn de acties en gedragingen van je klant met betrekking tot je product? Begrijp hun interacties en besluitvormingsprocessen.

  • Wat de klant hoort: De klant wordt beïnvloed door anderen. Wat zeggen belangrijke beïnvloeders rond de ideale klant? Wat zijn de trends? Dit gaat breder dan alleen jouw merk of aanbod. Het kan ook zijn dat familie of influencers andere, tegenstrijdige adviezen geven.

  • Pijn: Identificeer de (onderliggende) problemen, frustraties, en uitdagingen die je klant ervaart in relatie tot de oplossing die jij biedt. Wat zal die persoon werkelijk in beweging brengen om jouw oplossing te omarmen?

  • Winst: Welke voordelen en waarde streven ze na in de oplossing van hun probleem? Waaraan moet jouw oplossing voldoen om hen blij en tevreden te maken?

Door deze informatie te verzamelen en te organiseren in een empathy map, krijg je een totaal beeld van je ideale klant. Het is onze ervaring dat dit meer inzicht oplevert, dan de gegevens die je meestal in een buyer persona verzamelt. Het is een handige tool om in de beleving van je huidige klanten te duiken. Plus diepgaandere research te doen om de klant echt centraal te zetten en hun behoeften en wensen te begrijpen. het wil nog wel eens voorkomen dat de propositie op basis van de empathy map aangepast wordt. 

Het verschil tussen een Empathy Map en een Buyer Persona

Een buyer persona is een gedetailleerde beschrijving van je ideale klant op basis van demografische gegevens, zoals leeftijd, geslacht, inkomen, en locatie. Wel of niet aangevuld met informatiebronnen, problemen en behoeften. Terwijl dit waardevolle informatie biedt om focus aan te brengen in je marketingaanpak, beperkt het zich tot algemeenheden. Een empathy map gaat veel verder door je ook te richten op de belevingswereld van de (bestaande) klant. 

Voordelen van het invullen van een Empathy Map

Ten eerste stelt een Empathy Map je in staat om je klanten op een dieper niveau te begrijpen en hen beter te bedienen. Je kijkt vanuit het perspectief van de klant. Je leeft je in in zijn of haar verhaal. Daardoor zie je waar de hiaten zitten in je eigen communicatie en kun je je marketingboodschappen en -campagnes beter afstemmen op hun behoeften en verlangens. 

De empathy map levert zoveel input op dat je eenvoudig relevante verhaallijnen ontwikkelt die je klanten aanspreken. Je laat in je marketing zien dat je de klant begrijpt. De klant wordt sneller getriggerd, omdat hij/zij zich herkent. Dat leidt tot meer vertrouwen, betrokkenheid, conversies en uiteindelijk groei voor jouw bedrijf.

Kortom, het gebruik van een empathy map is een krachtige aanvulling op het maken van buyer personas. Het stelt je in staat om een dieper begrip te ontwikkelen van je klanten en je marketingstrategie te verfijnen om beter aan hun behoeften te voldoen. Door je klant centraal te stellen, kun je marketingactiviteiten uitvoeren die echt resoneren en de impact van je inspanningen vergroten. Het is een waardevol instrument voor marketingprofessionals en bedrijfseigenaren die willen excelleren in hun branche.

Wil je zo’n Empathy Map invullen en heb je behoefte aan begeleiding of een kritische blik van een buitenstaander, laat het ons weten.

Ja, ik wil meer info

Vorige
Vorige

Hoe je de business weer laat groeien…

Volgende
Volgende

“Sell the problem you solve, not the product you have”